Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »

Blues mutne vode: ravnateljice i ravnatelji za školu iz snova

Važnost uloge ravnatelja u planiranju, upravljanju i vođenju (e)škole te svladavanju prepreka i prihvaćanju izazova u sustavu odgoja i obrazovanja važna su pitanja na koja će odgovore dati iskusne ravnateljice i ravnatelji osnovnih škola. Panelisti: 1. Đurđica Babić 2. Darija Jozić Ratković 3. Igor Matijašić 4. Saša Korkut Moderator: Antun Ptičar Na prošlogodišnjem CUC-u isti autori su održali panel raspravu pod istim nazivom, ali zbog aktivnog sudjelovanja sudionika u raspravi, obrađene su samo 2 od 10 predviđenih tema. Zbog interesa sudionika i pozitivnih povratnih informacija, isti autori sudjeluju s temom u kojoj će svi zainteresirani ravnopravno sudjelovati i doprinijeti svojim razmišljanjima, idejama, iskustvima i prijedlozima kako bi se demistificirala uloga ravnatelja, Kroz raspravu će se identificirati manjkavosti sustava u odnosu prema položaju ravnatelja, definirati širina odgovornosti ravnatelja, analizirati strategijske mogućnosti i opravdati razloge postupaka donošenja odluka u upravljanju, analizirati i objasniti potreba podrške kvalitetnom radu ravnatelja, identificirati i objasniti situacije u kojima je ravnatelj nemoćan, a utječu na međuljudske odnose unutar kolektiva, analizirati strategijske mogućnosti i opravdati razloge postupaka donošenja odluka u upravljanju suradnje; ravnatelj na jednoj strani ostali na drugoj strani), identificirati i objasniti kompetencijski profil ravnatelja, objasniti prednosti, ali i identificirati izazove u suvremenom okruženju korištenjem različitih digitalnih alata. Raspravit će se i definirati potrebne digitalne kompetencije ravnatelja u otvoreno zatvorenom okruženju. Objasniti razlike u pristupima upravljanja ljudskim potencijalima zavisno o kulturnom i društvenom okruženju škole, integrirati znanje i vještine iz različitih područja sa ciljem kreiranja najboljeg rješenja za poslovni uspjeh škole. Kritički raspravljati i razumjeti odnos upravljanja ljudskim potencijalima na razini škola. Objasniti prednosti, ali i identificirati izazove u suvremenom okruženju korištenjem Internet marketinga. Prepoznati vještine organizacijskog ponašanja za uspješnost funkcioniranja škole. Prepoznati i analizirati prepreke, ali i izazove upravljanja u odgojno obrazovnom sustavu te razumijevanje poduzetničkih i upravljačkih promjena u obrazovanju.

Đurđica Babić
Osnovna škola "Mijat Stojanović"
Croatia

Đurđica Babić je ravnateljica Osnovne škole „Mijat Stojanović“ u Babinoj Gredi od 2014. godine. Na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2006. godine diplomirala je na studiju hrvatskog jezika i književnosti i knjižničarstva, a 2019. godine na Sveučilištu u Zadru završila poslijediplomski specijalistički studij Vođenje i upravljanje odgojno- obrazovnom ustanovom. Piše i provodi projekte, u školi vodi izvannastavnu aktivnost pub kviz, a u slobodno vrijeme sudjeluje na pub kvizovima.

Darija Jozić Ratković
Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac
Croatia

Darija Jozić Ratković, magistra kineziologije, ravnateljica je u drugom mandatu u OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević" u Oriovcu. Kao voditeljica županijskog stručnog vijeća učitelja tjelesne i zdravstvene kulture Brodsko - posavske županije sudjelovala je u izradi CROFIT normi: metodologija vrednovanja kinantropoloskih obilježja učenika u tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi. Kroz profesionalni razvoj završila je brojne edukacije te redovito radi na osobnom razvoju. Određuje je ljubav prema glazbi, sportu i putovanjima.

Igor Matijašić
Osnovna škola Milana Langa Bregana
Croatia

Igor Matijašić je profesor hrvatskog jezika na privremenom radu kao ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani. Kolumnist je "Školskih novina" i još ponekih časopisa od kojih se neki i čitaju. Dobitnik je nagrade za jednog od najboljih djelatnika u Hrvatskoj pa se sličnim uspjehom proširio i na regiju. Kad te ide, ide te... Ispunio je životni san mnogih - napisao (ne samo jednu) knjigu, posadio (ne samo jedno) stablo i stekao (ne samo jednog) pravog prijatelja! Sportski novinar u duši - nekadašnji radio-voditelj sportske emisije, danas dopisnik Sportskih novosti. Suprug Ani, otac Miji i Marku. Voli nogomet, knjige i piće s prijateljima. Ne nužno tim redom.

Saša Korkut
Osnovna škola Sokolovac
Croatia

Saša Korkut, profesor fizičke kulture, od 1999. do 2009. radio kao učitelj TZK u Osnovnoj školi Sokolovac. Nekoliko godina trener mlađih uzrasta u Nogometnom klubu Sokol. Osnivač Ženskog košarkaškog kluba Koprivnica i dugogodišnji trener seniorske ekipe. Dobitnik više priznanja za rad u sportu. Ravnatelj Osnovne škole Sokolovac od 2009. godine. Tijekom 13 godina mandata usavršavao se na nizu stručnih skupova i konferencija, a škola je aktivno sudjelovala u brojnim domaćim i međunarodnim projektima među kojima i u pilot-projektu "E-škole'. Član je predsjedništva Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Pasionirani sportaš i propali pjesnik. Ponosni otac srednjoškolca Fedora.

Antun Ptičar
Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek
Croatia

Antun Ptičar je ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Osijeku od 2014. godine. Diplomirao je na osječkom Pedagoškom fakultetu te stekao zvanje profesor PTO-a. Kao učitelj tehničke kulture i informatike radio 24 godine, a u učiteljskom radu napredovao u zvanje učitelja savjetnika. Autor je priručnika za učenike 5.razreda te suautor na udžbeničkim kompletima i radnim bilježnicama „Čudesni svijet tehnike“ i „Svijet tehnike“. Više od desetljeća vodio županijsko stručno vijeća učitelja tehničke kulture za Osječko-baranjsku županiju.

Potrebno predznanje: Nisu potrebna.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC