Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
460KB

Legendarnim STOPama animacije

U ovu smo školsku godinu krenuli s novim izazovima. Odlučili smo povezati tradiciju s modernim tehnologijama. Učenici su dobili zadatak istražiti zavičajne legende i legende koje se spominju u djelima Dinka Šimunovića, pisca koji je živio na našemu području te je u svoja djela unio duh Dalmatinske zagore. Dinka Šimunovića smo odabrali i zbog toga što se 2023. godine navršava 150 godina od piščeva rođenja i 90 godina od piščeve smrti, a ujedno je i najpoznatiji pisac koji je živio i stvarao na našemu području. Nakon što su učenici doznali i zapisali različite legende, tri smo legende odlučili prikazati stop animacijom – legenda o Gospi Sinjskoj koja je najpoznatija legenda, a jednako tako ju i Dinko Šimunović spominje u svojemu djelu Alkar, legenda iz djela Duga o promjeni spola u slučaju prolaska ispod duge i legenda o „vađenju mazije“ iz djela Alkar. Stop animacija je tehnika animacije koja se koristi kako bi određeni objekt izgledao kao da se sam kreće. Između svakoga snimljenog kadra, objekt se malo pomakne, što stvara iluziju pokreta. Za nastanak stop animacije potrebno je imati dobru priču, što smo osigurali pronalaskom legendi, veoma dobre crtače, koje smo pronašli među našim učenicima, mobitel s fotoaparatom i aplikaciju za stop animaciju. Tako prikazane legende ugradili smo u alat Book Creator, alat za izradu knjiga u digitalnome obliku koji je nama poslužio za izradu priče u priči. Svojim smo radom oživjeli tradiciju i barem na trenutak zaustavili i stopirali legendarne priče našega zavičaja i odjenuli ih u neko novo ruho koje rado predstavljamo drugima zajedno listajući digitalnu knjigu.

Ivona Tabak
Osnovna škola Ivana Lovrića
Croatia

Ivona Tabak, profesor je njemačkog jezika i informatologije. Zaposlena je u OŠ Ivana Lovrića u Sinju na mjestu školske knjižničarke. Završila je opću gimnaziju u Njemačkoj i Filozofski fakultet u Zagrebu. Od 2005. radi u OŠ Ivana Lovrića, a od 2020. je promovirana u zvanje mentora. Redovito dijeli primjere prakse i objavljuje radove u stručnim časopisima.

Vesna Samardžić
Osnovna škola Ivana Lovrića
Croatia

Vesna Samardžić, profesor je hrvatskoga jezika i književnosti. Zaposlena je u OŠ Ivana Lovrića u Sinju na mjestu učitelja hrvatskoga jezika. Završila je opću gimnaziju u Sinju i Filozofski fakultet u Zadru. Od 2009. radi u OŠ Ivana Lovrića, a od 2021. promovirana je u zvanje učitelja savjetnika. Redovito dijeli primjere prakse i objavljuje radove u stručnim časopisima.

Potrebno predznanje: Od polaznika se ne očekuju posebna predznanja jer će predavačice detaljno prikazati rad u novim alatima i odgovoriti na sva potrebna pitanja.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC