Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
15.6MB

Jeste li umorni danas?

Često na svojim satima znamo upitati učenike kako su, kako se osjećaju. Od dobrog djela učenika dobijemo neki usmeni odgovor, od ostalih baš i ne. Ne znaju se izraziti riječima, teško im je taj dan, možda se stide, umorni su... Današnja je generacija učenika svoje osjećaje naučila izražavati pomoću emotikona, sličica, stickera, avatara. Microsoft Teams odnedavno ima mogućnost izražavanja osjećaja pomoću emotikona koji su prikazani u obliku malih čudovišta koje je kasnije moguće analizirati unutar samog razreda jer se na takav način može dobiti prikaz kako se učenici osjećaju na početku neke aktivnosti te na kraju aktivnosti; je li došlo do nekakve promjene i pomaka u njihovim osjećajima ne samo na tom satu, nego i općenito. Riječ je o malom dodatku (aplikaciji) unutar sustava Office 365, Reflect, koji je integriran ne samo u Teams nego i u ostale aplikacije iz tog sustava. Učenici mogu iskoristiti emotikone i ilustrirane osjećaje u obliku malih čudovišta te na taj način sa svojim učiteljima podijeliti svoja osjećanja ili iskustva u tom trenutku. Na takav način učenici i učitelji razvijaju pozitivan razredni ekosustav gdje se svi mogu osjećati sigurno, motivirano, gdje je moguće i griješiti te zajedno rasti. U realnom je vremenu moguće prikupiti potrebne informacije o učenicima te ih je moguće analizirati kako bi se shvatile njihove želje i potrebe. Prije same uporabe Microsoft Reflect-a potrebno je učenike uputiti u razumijevanje važnosti osjećaja te kako im oni mogu pomoći da se lakše nose sa svakodnevnim izazovima u životu i svakodnevnom učenju. Kako se vi osjećate danas?

Danijel Forjan
Osnovna škola Pantovčak

Danijel Forjan, diplomirani učitelj razredne nastave s pojačanim programom iz predmeta informatika i savjetnik (diplomirao 2007. godine na Učiteljskom fakultetu u Osijeku). Radio je od 2011. do 2019.g. kao učitelj informatike i mentor u OŠ Domovinske zahvalnosti u Kninu te u njoj obavljao i poslove administratora imenika i resursa. Od rujna 2019. radi kao učitelj informatike u OŠ Pantovčak u Zagrebu u kojoj obavlja i poslove e-Tehničara u projektu eŠkole, a vodi brigu i o uređajima dobivenim u projektima Škola za život i eŠkole. Službenik je i za zaštitu podataka. Iskustva ima u uređivanju web stranica, Facebook profila. Od samog početka projekta e-Škola, obavlja i poslove e-tehničara te mrežnog administratora za upravljanje mrežnom opremom i sustavom za upravljanje i nadzor mreže. Od završenih tečajeva još ima i standardnu ECDL diplomu, a na Učilištu Algebra je završio i za „Sistem i mrežnog administratora–Specijalista“. Na prijedlog Udruge „Suradnici u učenju“, 2015.g., imenovan je za ENABLE ambasadora za Hrvatsku u projektu koji se bori protiv vršnjačkog nasilja u školama i u slobodnom vremenu. Od strane Microsofta je uvršten i za Micosoft Innovative Expert za godine od 2016.g./2017.g. do 2021./2022. U ustanovi u kojoj radi je ujedno i mentor učenicima na natjecanjima iz informatike i robotike. Jedan je od članova predsjedništva Vijeća korisnika CARNET-a. Konstantno se usavršava putem različitih platformi.

Potrebno predznanje: Uporaba suvremenih tehnologija u svakodnevnom radu s učenicima. Primjena Office 365 u privatnom i poslovnom dijelu života.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC