Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
2.2MB

We are all made of stars

Jeste li se ikad zapitali što to zapravo znači Mobyeva pjesnička slika da smo načinjeni od zvijezda? Richard Feyman je rekao „The most remarkable discovery in all of astronomy is that the stars are made of atoms of the same kind as those on the earth.“ Tajna veza je nedjeljiva. Atomos. Što su to atomi? Kako i kada su nastali atomi? Imaju li atomi boju? Možemo li vidjeti atome? Koji su atomi najveći, a koji najmanji? Možemo li pokidati atome? Kakvog je okusa atom torta? Tko je Atom Ant? Na sva ta važna i mnoga druga pitanja smo potražili odgovore integrirajući nastavu fizike, matematike i kemije u sedmom razredu osnovne škole. Aktivnosti smo započele promatranjem zvijezda i planeta školskim teleskopom, te smo potražili odgovor na pitanje što nas povezuje- atomi. Daroviti učenici su istražili povijest nastanka svemira i povijest istraživanja atoma, te prezentirali digitalne plakete u alatu Canva ostalim učenicima. Učenicima smo opisale građu atoma, a učenici su koristeći alat Thikercad izradili vlastite modele atoma koje smo isprintali pomoću školskih 3D printera. Učenici su kroz izradu modela atoma uvidjeli razlike u veličini pojedinih atoma, a izrađeni modeli su didaktičko pomagalo. U alatu Metachart izradili grafikon koji pokazuje ovisnost masenog broja o protonskom broju. Sva stečena znanja smo utvrdili i ponovili igrajući escape game u alatu Genialy i igri potapanja brodova PSE. Učenici su prezentirali provedene aktivnosti na otvorenim danima kroz pripremu Atom pizze i Atom torte roditeljima i široj javnosti. Učenici su za roditelje izradili i proveli zabavni kviz u alatu Kahoot kako bi provjerili jesu li ih roditelji pozorno slušali. Sve aktivnosti su popraćene izradom kratikih filmića u alatu Adobe express. Kroz sve aktivnosti učenici su poticani na odgovorno korištenje resursa. Učenici, ali i roditelji, su odlično reagirali na provedene aktivnosti.

Mirjana Lermajer
Osnovna škola "Mijat Stojanović" Babina Greda
Croatia

Mirjana Lermajer rođena je u Osijeku 14. veljače 1983. Diplomirala je 2007. godine na Odjelu za biologiju i kemiju pri Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku te stekla zvanje profesorice biologije i kemije. Od 2017. godine zaposlena je u OŠ Mijat Stojanović u Babinoj Gredi i u Gimnaziji Županja kao nastavnica kemije. Strastveni je botaničar.

Lucija Lučić
Osnovna škola "Mijat Stojanović" Babina Greda
Croatia

Lucija Lučić rođena je u Slavonskom Brodu 17. svibnja 1985. godine. Diplomirala je na Odjelu za matematiku i fiziku pri Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku 2011. godine i stekla zvanje profesorice matematike i fizike. Zaposlena je u OŠ Mijat Stojanović u Babinoj Gredi od 2013. godine kao nastavnica matematike i fizike.

Potrebno predznanje: Nisu potrebna posebna prezdnanja.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC