Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
2.2MB
Puni tekst rada
View File
pdf
302KB

Natjecanje umjesto karanfila

Kako smo gotovo 500 djevojčica u Republici Hrvatskoj povodom Međunarodnog dana žena darivali jednim međupredmetnim STEM natjecanjem? Ponukane istraživanjima koja navode značajan nedostatak žena u STEM područjima, odlučile smo, barem na ovaj dan malu prednost dati djevojčicama. Cilj ovoga rada je predstaviti primjer dobre prakse organizacije neformalnog online timskog natjecanja iz biologije, kemije, fizike i matematike za djevojčice sedmih i osmih razreda pod nazivom „Djevojčice u STEM-u“. U radu se opisuje postupak organizacije i provedbe natjecanja, a nude se i povratne informacije sudionika (mentora i učenica) koje su poslužile kao motivacija za daljnje razvijanje projekta. U natjecanju i naknadnom istraživanju zadovoljstva provedenim natjecanjem sudjelovalo je 468 učenica i 129 mentora iz osnovnih škola diljem Republike Hrvatske. Mentori su ovo natjecanje ocijenili prosječnom ocjenom 4.45 (na skali od 1 do 5) te su uglavnom pozitivno komentirali ovakav vid aktivnosti. Vrlo slične odgovore navode i učenice, a 80% njih navodi kako bi ponovno sudjelovale u takvom natjecanju, najviše stoga jer im natjecanje u timu pruža osjećaj sigurnosti. Potaknuti dobrim odazivom i pozitivnim komentarima sudionika natjecanja, odlučili smo projekt nastaviti i u ovoj školskoj godini. U provođenju novog natjecanja uvažili smo gotovo sve prijedloge koje smo prikupili anketiranjem sudionika prvog natjecanja. Upravo komentar jedne od sudionica natjecanja bio je i glavni motiv zbog čega sve ovo radimo: "Inače znam biti pod stresom na natjecanju, ali je ovaj put bilo puno bolje i zabavnije." Dodatak od ove školske godine je i natjecanje u Informatici za djevojčice, koje se održava povodom Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Marina Jurašić
Prva osnovna škola, Ogulin
Croatia

Marina Jurašić, rođena u Ogulinu 1985. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje profesora biologije i kemije. Zaposlena je kao učitelj biologije i kemije u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu. Svoju ljubav prema STEM području nastoji prenijeti učenicima putem raznih neformalnih edukacija i projekata. Pokretač je i koordinator Festivala znanosti za područje Ogulina, gdje od 2015. redovno drži radionice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Radila je kao voditeljica radionica iz kemije na projektima za nadarene učenike KARaddar i STEM Bajka, održavala radionice u Prezentacijskom centru pitke vode te vodila radionice u Centru za posjetitelje u PP Žumberak - Samoborsko gorje.

Biljana Stipetić
Prva osnovna škola, Ogulin
Croatia

Biljana Stipetić, rođena 12. svibnja 1990 godine u Ogulinu. Diplomirala na Prirodnoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre edukacije matematike. Radi kao učiteljica Matematike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin. Primarno prodručje interesa joj je popularizacija matematike te u tu svrhu sudjeluje u mnogim projektima u školi ,ali i u EU projektu STEM bajka kao voditelj radionica iz područja matematike. Dobitnica nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2018./2019. Sudjelovala je u radu mentorskog tima „Škole za život“ te snimala video lekcije – Škola za život. U rujnu postala je dio velike zajednice inovativnih nastavnika MIE stručnjaka za generaciju 2022./2023. Aktivno sudjeluje u projektima kao Dabar, Večer matematike, Festival znanosti, Sudoku natjecanje itd. Jedan je od organizatora projekta Djevojčice u STEM-u.

Potrebno predznanje: Specifična predznanja nisu potrebna

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC