Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
20.7MB

Što sve roboti mogu u labirintu

Na ovoj radionici ćemo prikazati, opisati i programirati robota za kategoriju Rescue Maze i pokazati kako se robot može samostalno kretati po labirintu. Robot za Rescue Maze je posebno konstruiran tako da sadrži četiri motora za kretanje te jedno „Fischertechnik TXT“ sučelje za komunikaciju i pokretanje programa. Pomoću tog sučelja robot je u mogućnosti riješiti zadani problem u kojem se nalazi odnosno proći kroz labirint i „spasiti žrtve“. Na taj način simulira se scenariji „spašavanja žrtvi“ koje bi se mogle pronaći u nepoznatim prostorima pa se zato koristi labirint. Konstrukcija robota namijenjenog za ovakvu vrstu problema mora sadržavati senzore namijenjene za prepoznavanje zidova, orijentaciju u labirintu, senzore koji očitavaju takozvane „žrtve“ koje spašavaju i senzore za očitavanje prepreka. Ultrazvučni senzori se koriste za očitavanje, pronalazak i praćenje zida labirinta načinom da odmjere određenu udaljenost kako bi robot mogao prepoznati u kojem se prostoru nalazi i pravodobno te u željenom pravcu se kretati. Senzor za prepoznavanje boja očitava crveni križ koji označava „žrtvu“ i zaustavlja robota da ju spasi i time prikupi bodove. Senzor za prepoznavanje boja se također koristi za prepoznavanje prepreka koje su crne ploče preko kojih robot ne smije prelaziti i pravodobno se preusmjeriti na pravi put. Na radionici će polaznici uz pomoć voditelja savladati potrebne vještine programiranja i stvoriti program kako bi se robot mogao samostalno kretati u labirintu. Polaznici će naučiti kako pokrenuti i usmjeravati robota da se kreće labirintom, zaobilazi prepreke i zaustavlja se na određenim mjestima (pronalazak žrtve). Namjera i cilj ove radionice je zainteresirati i potaknuti polaznike za daljnje usvajanje znanja iz robotike i učenje programiranja.

Ivan Kolarić
Hrvatsko društvo robotičara
Croatia

Ivan Kolarić je student Fakulteta i organizacije i informatike u Varaždinu. Robotikom se bavi od prvog razreda osnove škole. Član je Hrvatskog društva za robotiku gdje je trenutno mentor i voditelj radionica robotike. Od 2011. do 2015. godine sudjelovao je na svim velikim Robocup junior natjecanjima, uključujući lokalna Open natjecanja (slovačka, austrijska i slovenska) te svjetska natjecanja u Turskoj, Meksiku, Nizozemskoj. Najveće uspjehe postigao je u kategorijama Rescue Line i Rescue Maze gdje je na svjetskim prvenstvima osvajao je druga (Istanbulu i Kina) i treće mjesto (Brazil). Od 2015. godine uz Jelku Hrnić i Ivicu Kolarića organizira hrvatsko RoboCup natjecanja iz robotike. Najvaći uspjeh je ostvario kao metor učenicima koji su 2022. godine osvojili 1. mjesto na europskom prvenstvu u robotici u Portugalu i 3. mjesto na svjetskom natjecanju u robotici koje su održalo u Tajladnu. Član je svjetske Robocup federacije te je ove godine sudjelovao kao volonter i sudac na svjetskom natjecanju Robocup Bankogu.

Juraj Kolarić
Hrvatsko društvo robotičara
Croatia

Juraj Kolarić je učenik 3. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin. Robotikom se bavi 5 godina od 6 razreda osnovne škole. Sudjelovao je na 4 svjetska natjecanja gdje je osvojio 1 zlato, 2 srebra i 1 broncu, i sudjelovao je na 2 europska natjecanja gdje je osvojio 2 zlata. U slobodno vrijeme voli se baviti košarkom.

Ivan Matošević
Hrvatsko društvo robotičara
Croatia

Ivan Matošević je učenik 3. razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića. Bavi se robotikom 6 godina od 5 razreda osnovne škole. Sudjelovao je na šest državnih natjecanja iz robotike gdje je osvojio tri srebra i tri zlata u kategorijama: On Stage Primary, Rescue Maze, Rescue Maze beginner i Soccer Lightweight. Uz državna natjecanjima sudjelovao je i na međunarodnim natjecanjima u Sloveniji, Austriji gdje je osvajao prva druga i treća mjesta. Najveći uspjeh mu je sudjelovanje na svjetskom natjecanju u Kanadi i na europskim prvenstvima u Njemačkoj i Portugalu. Od 2019. godine vodi radionice i predavanja uz mentora za učenike koje se tek uključuju u svijet robotike. U slobodno vrijeme trenira nogomet.

Jakov Džijan
Hrvatsko društvo robotičara
Croatia

Jakov Džijan učenik 3. razreda XV. gimnazije u Zagrebu. Bavi se robotikom od 4 razreda osnovne škole. Sudjelovao je na državnim natjecanja iz robotike gdje je osvojio tri srebra i tri zlata u kategorijama: Rescue Maze, Rescue Maze beginner i Soccer Lightweight. Uz državna natjecanjima sudjelovao je i na međunarodnim natjecanjima u Sloveniji, Austriji gdje je osvajao prva druga i treća mjesta. Najveći uspjeh je postigao na u kategoriji Rescue Line gdje je osvojio drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u robotici. U slobodno vrijeme voli igrati nogomet.

Goran Vukmanović
Hrvatsko društvo robotičara
Croatia

Goran Vukmanović je učenik 3. razreda XV. Gimnazije u Zagrebu. Bavi se robotikom 6 godina od 5 razreda osnove škole. Sudjelovao je na šest državnih natjecanja iz robotike gdje je osvojio tri srebra i tri zlata u kategorijama: On Stage Primary, Rescue Maze, Rescue Maze beginner i Soccer Lightweight. Uz državna natjecanjima sudjelovao je i na međunarodnim natjecanjima u Sloveniji, Austriji gdje je osvajao prva druga i treća mjesta. Najveći uspjeh mu je sudjelovanje na svjetskom natjecanju u Kanadi i na europskim prvenstvima u Njemačkoj i Portugalu. Od 2019. godine vodi radionice i predavanja uz mentora za učenike koje se tek uključuju u svijet robotike. U slobodno vrijeme voli programirati.

Potrebno predznanje: Polaznici bi trebali imati osnovno znanje o računalima i moraju biti sposobni za rad s računalom.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC