Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
69KB

Začinsko bilje u očima klikeraša

Darovita su djeca skupina učenika kojoj se u školama ne posvećujemo dovoljno. Kako bismo darovitim učenicima dali priliku da pokažu što mogu i znaju te kako bismo povezali naizgled nespojivo – prirodne i društvene znanosti kroz razrednu i predmetnu nastavu– osmislili smo projekt kojim smo učenicima htjeli približiti znanja iz prirode i društva, kemije, matematike, stranog jezika i digitalne tehnologije. Olujom ideja dogovorili smo temu projekta (površina) i načine kojima bismo ju poticajno i za učenike zanimljivo istražili. Odabrana je ideja bila: povrtnjak koji površinom podsjeća na pužnicu. Računalnim crtanjem izradili smo pužnicu koja je bila vodilja za 3D model i, u konačnici, povrtnjak zasađen u dvorištu škole. Učenici su nizom zadataka koje su odabirali prema vlastitim interesima računali površinu pužnice, izrađivali višejezični rječnik s temom začinskog bilja, osmišljavali recepte s bosiljkom koji su onda predloženi školskim kuharima kako bi se pripremio jedan nutritivno izbalansiran učenički obrok te pokušali doći do odgovora na istraživačko pitanje: „Što se događa s površinom bilja njihovim sušenjem i kako sušenje utječe na aktivnost biološki važnih spojeva?“ Učenici su istraživanje proveli matematički i kemijski računajući udio šećera u bosiljku i maseni udio vode koji se izgubi sušenjem u dehidratoru, učenici nižih razreda igranjem igrica u Learningappsu (igrom Memory) prepoznavali su i spajali parove sličica začinskog bilja s nazivom, a učenici viših razreda (igrom Puzzle) dolazili su do ključnog pojma „enzimi“ potrebnog za daljnje istraživanje, izvođenjem pokusa dokazali su da su probavni enzimi iz tableta Panaze po svom sastavu bjelančevine koje zagrijavanjem koaguliraju i time gube svoju nativnu funkciju. Time su došli do odgovora na istraživačko pitanje: biološki aktivne tvari ostaju u sastavu začina pri sušenju na temperaturi 30 °C – 50 °C.

Darija Vištica
OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci
Croatia

Darija Vištica rođena je u Vinkovcima 25.listopada 1968. Diplomirala je 1992. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. Iste godine završava dopunsko pedagoško – psihološko obrazovanje na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Od 1996. godine zaposlena je u u OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci kao nastavnica kemije te OŠ Josipa Kozarca. Sudjelovala je u školskom timu učitelja zaduženog za planiranje, provedbu i analizu projektnih aktivnosti međunarodnog projekta „ Gift of nature“, „Towards a more inclusive school“, te „Going green“ u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Od 2017. godine aktivno sudjeluje u programu rada s nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola Grada Vinkovaca u sklopu Centra izvrsnosti.

Ivana Vučić
OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci
Croatia

Ivana Vučić rođena je u Vinkovcima 18.ožujka 1976. godine. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu u Osijeku 2000. godine i stekla zvanje učiteljice razredne nastave. Zaposlena je u OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima od 2002. godine kao učiteljica razredne nastave.

Potrebno predznanje: korištenje računala na srednjoj razini

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC