Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
40.5MB

Velese, ne ljuti se na Peruna!

Board igra (igra na ploči) „Velese ne ljuti se na Peruna“ proizašla je iz projekta učenika 6. razreda u sklopu projektnih dana u školi. Tema projektnih dana bila je ekologija. Kroz oluju ideja, učenici su odlučili proučiti slavensku mitologiju (koja je usko vezana uz prirodu, šume, planine i na kraju i ekologiju) i izraditi board game. Nešto što je krenulo kao igra na ploči kroz izradu krenulo je prema online igrici za telefone. Krenuli su od samog početka: istraživanje i suradničko učenje o slavenskoj mitologiji, odabir božanstava koje će dublje istražiti i fizička izrada stola. Jedan stari stol i puno brušenja, rezanja, lijepljenja, trganja, bojanja i lakiranja. Na samom stolu likovno su osmislili podlogu, odnosno polja igre. Figure (koje su sami izradili) a vode vas kroz igru bile su vile često pojavljivane u slavenskoj mitologiji (vodene, šumske, zlatokrile i ratnice). U okviru međupredmetne teme IKT na pojedina polja igre učenici su ubacili QR kodove koji vas vode na digitalno obrađene kartice ili na neki novi zadatak u igri i tako stvorili nove i složenije strukture. U programima Genial.ly i Canva grafički su oblikovali kartice vila i napisali dodatne zadatke za ploču. Trenutno su učenici u procesu izrade digitalne verzije igre koja će se moći igrati na mobitelima i računalima. Kroz samu izradu učenici su dobivali sve više ideja, pa su tako u okviru međupredmetne teme poduzetništvo osmislili i privjeske za ključeve sa motivom jedinog ženskog božanstva u slavenskoj mitologiji - Mokoš. Primijenili su inovativna i kreativna rješenja, povezali se sa jednom firmom koja se bavi obradom pleksiglasa i izradili privjeske od pleksiglasa. Privjeske će prodavati u sklopu Učeničke zadruge. Uz svaki privjesak visi i kartica vile koja na pozadini ima QR kod koji vodi na digitalnu verziju igrice. Želja u budućnosti im je 3D printer.

Jelena Andrić
Osnovna škola Gračani
Croatia

Jelena Andrić, profesor informatologije i poljskog jezika i književnosti te diplomirani bibliotekar. Trenutno radi u OŠ Gračani kao školska knjižničarka te aktivno sudjeluje u projektima škole. 12 godina radila je kao profesor informatike te sudjelovala s djecom na županijskim i državnim natjecanjima. Koordinator PIRLS i TIMSS projekata za školu te je član školskog projektnog tima K2 Erasmus+, administrator imenika, administrator e-dnevnika te mentor u Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja- Čitanjem do zvijezda. Redovito sudjeluje u projektima škole, natjecanjima i stručnim usavršavanjima, kako bi slijedila najnovije pedagoške trendove integracije IKT-a u nastavu te potakla ljubav prema čitanju od prvih razreda. Veliki dio svog vremena provodi u edukaciji učenika i roditelja o informacijskoj pismenosti i zamkama u digitalnom okruženju. 2021. izlagala je na Carnetovoj konferenciji za korisnike CUC 2021 Nove prilike.

Ivana Zelić
Osnovna škola Gračani
Croatia

Učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Gračani. Redovito sudjeluje u projektima škole i stručnim usavršavanjima. Od 2011. do uvođenja informatike u osnovne škole vodi izvannastavnu aktivnost Mali informatičari za učenike razredne nastave. U svakodnevnom radu s učenicima koristi IKT kako bi osuvremenila nastavu te potakla učenike na veće zalaganje pri usvajanju nastavnih sadržaja. U svom radu potiče učenike na kreativno mišljenje i odgovornu uporabu tehnologije.  Sudjelovala je u projektu K2 Erasmus – The Green Microbit. Administrator je e-Dnevnika i web stranice škole. 2021. izlagala je na Carnetovoj konferenciji za korisnike CUC 2021 Nove prilike.

Potrebno predznanje: nisu potrebna predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC