Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
45.0MB

U Baranji običaji stari, čuvaju ih mali STEM-ari

Radionica „U Baranji običaji stari, čuvaju ih mali STEM-ari“ je atraktivan način upoznavanja materijalne baštine Baranje. Na radionici će biti prikazani primjeri aktivnog učenja, gdje je učenik u središtu nastavnog procesa i uči radom. Polaznici će naučiti kako mogu svoje učenike kombinacijom praktičnog rada i digitalne tehnologije upoznati sa kulturnim naslijeđem. Sadržaj radionica je osmišljen tako da se može prilagoditi potrebama pojedinih predmeta u redovnoj nastavi razredne ili predmetne nastave i izvannastavnim aktivnostima. Aktivnosti su provedene u četiri osnovne škole, primjenom inovativnih metoda učenja i poučavanja, STEAM poučavanjem, suradnjom u zajedničkom projektu (online i offline), uz vršnjačko poučavanje. Zajednički projekt je povezao osnovne škole s Centrom tehničke kulture Čeminac i Centrom tehničke kulture Osijek te Etnološkim centrom baranjske baštine iz Belog Manastira. Svaki polaznik radionice se proći tri grupe različitih aktivnosti koje vode učiteljice matematike, njemačkog jezika i razredne nastave. Bit će to radionica modelarstva i maketarstva, primjene osne simetrije u likovnoj umjetnosti i matematici, tkanja te izrade digitalnih sadržaja. Korištenjem Unimat modelarske stolne pile polaznici će izraditi minijature živopisnog šokačkog drvenog namještaja, na malim tkalačkim stanovima će tkati motive po uzoru na radove baranjske umjetnice židovskog porijekla i dizajnerice tekstila Ottie Berger, izradit će tradicionalni nakit baranjskih žena. Osim toga, sudjelovat će i u izradi digitalnih materijala inspiriranih kulturnom baštinom Baranje. Iako će se aktivnostima u radionici predstaviti kulturna baština Baranje, to može biti inspiracija i za druga zavičajna područja. Cilj je educirati učitelje kako bi mogli novostečeno znanje na kreativan način primijeniti i implementirati slične sadržaje u svojoj nastavi.

Željka Krizmanić
"OŠ Matija Gubec", Čeminac
Croatia

Željka Krizmanić je rođena 16.2.1973. u Kneževu. Po zanimanju je učiteljica razredne nastave, a zaposlena je u OŠ “Matija Gubec”. Volontira u Centru tehničke kulture, Čeminac te mentorira u Zajednici tehničke kulture grada Osijeka. Dobitnica je Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020.godinu i državne nagrade Faust Vrančić za 2021. g.

Jasmina Alilović
OŠ "Matija Gubec", Čeminac
Croatia

Jasmina Alilović, rođena 1971. u Osijeku gdje je i završila studij matematike i fizike. Već 25 godina radi u OŠ “Matija Gubec”, u Čemincu, kao učiteljica matematike i fizike. Promovirana je u zvanje izvrsnog savjetnika 2022. godine. Aktivno sudjeluje u radu Zimske škole matematike, Zimske škole fizike i u ostalim projektima koji za cilj imaju unapređenje nastave. Volontira u dvije udruge: Udruzi za ruralni turizam Đola i Centru tehničke kulture Čeminac te mentorira u Zajednici tehničke kulture grada Osijeka. Dobitnica je državne nagrade za najuspješnijeg odgojno–obrazovnog radnika za 2019. /2020 te 2021./2022. školsku godinu i godišnje državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2020. godinu.

Anela Pejić
Osnovna škola August Šenoa, Osijek, Osnovna škola Popovac, Popovac, CTK Čeminac
Croatia

Anela Pejić je rođena 17.7.1986. u Gradačcu, BiH. Po zanimanju je magistra edukacije njemačkog jezika i književnosti, a zaposlena u OŠ August Šenoa u Osijeku i OŠ Popovac u Popovcu kao učiteljica njemačkog jezika. U nastavi radi 12 godina te se redovito stručno usavršava. Volontira u Centru tehničke kulture Čeminac i Zajednici tehničke kulture grada Osijeka.

Potrebno predznanje: Osnove rada na računalu

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC