Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »

.hr domena

Vršna nacionalna .hr domena slavi 30 godina svog postojanja. Hrvatska dobivanjem svoje nacionalne domene počinje dobivati formalna priznavanja i u globalnom internetskom prostoru. Upravljanje nacionalnom domenom Hrvatske, međunarodna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) dodjeljuje CARNET-u. Interaktivnim će se izlaganjem predstaviti počeci i razvoj .hr domene, njene karakteristike i njeni planovi razvoja. U prezentaciji će se istaknut prednosti nacionalne domene (ccTDL) u odnosu na generičke domene (gTDL). U 2012. godini CARNET preuzima sve elemente upravljanja i administracije, napušta papirnati koncept registracije domena i uvodi online registraciju besplatnih domena. Sukladno tome, sudionici interaktivnog izlaganja će se upoznati s procesom registracije .hr domene i načinom odabira naziva domene. Predstavit će im se i glavne razlike između naziva domene i internetske stranice te će im se ukratko pojasniti uloga i odgovornost registra .hr domena koju obnaša CARNET. Upoznat će ih se s vrstama domena, njihovim prednostima i ograničenjima koja su propisana Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Tijekom interaktivnog predavanja, prikazat će se i sustav registracije besplatnih .hr domena kao i mnogi zanimljivi statistički podaci koji su dostupni .hr registru. Interaktivno će predavanje održati predstavnici .hr registra i sudionicima , između ostaloga, ponuditi informacije korisne za registraciju i produljenje .hr domene. Sudionici interaktivnog predavanja imat će priliku aktivno sudjelovati u prezentaciji postavljajući pitanja, dajući prijedloge i komentare u svrhu unaprjeđenja sustava .hr registra i procesa registracije .hr domena. Ovo je interaktivno predavanje samo jedna od mnogo planiranih aktivnosti obilježavanja 30 godina postojanja .hr domene. Dođite i proslavite s nama .hr rođendan!

Anamarija Sorić Ćustić
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Anamarija Sorić Ćustić radi u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNET na mjestu voditeljice Registra .hr domena te je imenovana članicom Povjerenstva za upravljanje domenom .hr. Tijekom 20-godišnjeg rada u CARNET-u, radila je na različitim poslovima, vodila je Ured za administraciju i vođenje posebnih projekata, organizaciju serije CARNET-ovih korisničkih konferencija - CUC, organizaciju događanja NATO ANW – The Third CEENet Workshop on Network Management te organizaciju Joint TERENA Networking Conference and CARNET Users Conference. Tijekom provedbe programa „e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“, vodila je element pod nazivom Diseminacija i vidljivost te izradu sustava za korisnike pod nazivom CARNET info. Završila je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer politologija.

Petra Premerl
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Petra Premerl je koordinatorica CARNET-ovog Odjela podrške korisnicima i voditeljica tima za unaprjeđenje korisničkog iskustva. Bavi se i komunikacijskim aktivnostima .hr registra. Svoj rad u CARNET-u započinje 2008. godine kao članica organizacijskog tima konferencije za korisnike - CUC. Nakon pet godina postaje voditeljica CUC organizacijskog tima. Vodila je i organizaciju Suvremenih tehnologija u obrazovanju - STO. Tijekom rada u Uredu za administraciju i vođenje posebnih programa bila je zadužena za organizaciju ostalih CARNET-ovih događanja. U CARNET-ovom programu e-Škole bila je zamjenica voditeljice elementa Diseminacija i vidljivost, a u projektu Centar za naprednu računalnu zaštitu administratorica projekta. Diplomirala je na Veleučilištu Vern’ i stekla titulu stručne specijalistice upravljanja poslovnim komunikacijama.

Sandra Mijač
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET

Sandra Mijač radi u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži - CARNET u službi Registra .hr domena. Svoj rad u CARNET-u započinje 2012. godine studentskim radom na telefonskoj centrali. U sklopu svog rada u službi vodi uslugu 3u1 za kreiranje vlastite web stranice putem Wordpress sustava te sudjeluje u radu organizacije za podršku nacionalnih vršnih domena (ccNSO) pri Internetskoj organizaciji za dodjeljivanje naziva i brojeva (ICANN). Koordinatorica je za provedbu informacijske sigurnosti u Odjelu podrške korisnicima te vodi projekt implementacije IBM Watson Assistenta.

Tijekom provedbe programa „e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“, radi na projektu praćenja implementacije projektnih aktivnosti e-Škole, izradi sustava za korisnike pod nazivom CARNET info te izradi sustava za upravljanje privolama i GDPR zahtjevima CARNET privatnost. Diplomirala je na Veleučilištu Baltazar i stekla titulu magistra komunikacijskog menadžmenta.

Potrebno predznanje: Prethodna iskustva i znanja nisu neophodna za sudjelovanje.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC