Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
9.5MB

Rithmomachia - bitka brojeva

Društvene igre su intuitivne tvorevine pronađene u prvim počecima civilizacija. One nude snažan uvid u ključna uvjerenja i navike društava koja su ih igrala. Nažalost, istraživači u akademskim studijama često zanemaruju igrice. Preko njih se saznaje da je riječ o običnoj dječjoj igri i pogrešno se pretpostavlja da sadrže samo neozbiljne informacije. Ovo ogromno pogrešno shvaćanje povijesnog doprinosa igre postaje prepoznato i ispravljeno. Shvaća se da su starije društvene igre iz prošlosti stvorene ne samo za uživanje, poput mnogih danas, nego i za obogaćivanje i razvijanje čovjekova razumijevanja kroz igru. Čest je bio slučaj u povijesti matematike da su zanimljiva pitanja razmatrana kroz igru prerasla u prave matematičke probleme koji su doveli do novih modela razmišljanja. Veza između igre i matematike je i obrnuta, puno je matematičkih modela koji su primijenjeni u raznim igrama, bilo za njihovo kreiranje ili rješavanje. Kada su profesori željni novih znanja, onda proučavaju razne igre kako bi učenike naučili nešto novo. Tako su profesori Osnovne škole Žitnjak, saznali za staru matematičku igru Rithmomachia. To je igra koju su igrali obrazovani i najutjecajniji ljudi tog vremena, a govorimo o vremenu između 1000. i 1700. godine. Igralo se na drvenoj ploči i drvenim figurama. Pošto Osnovna škola Žitnjak posjeduje 3D printer, odlučili smo napraviti svoje figure. Našli smo izgled figura pa smo s učenicima krenuli u dizajniranje istih. Ploču smo napravili od donirane šperploče na kojoj su učenici dizajnirali crno bijela polja, u veličini 16x8 polja. Profesori su odabrali raditi s učenicima 7. i 8. razreda jer oni poznaju sve potrebne matematičke operacije. Da bi se složile figure na ploču potrebno je znati zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje, kvadriranje i korjenovanje brojeva. Kada je sve složeno na ploči, kreće bitka brojeva.

Marija Zubec
Osnovna škola Žitnjak
Croatia

Marija Zubec, zaposlenica je Osnovne škole Žitnjak od 2007. godine na radnom mjestu učiteljice informatike. Od 2016. godine je učiteljica mentorica, a od 2021. učiteljica savjetnica. U svom radnom vijeku ima odrađen velik broj projekata, što su učenici prepoznali kao kvalitetnu osobinu učiteljice, da se radi nešto novo i drugačije. Bila je mentorica učenicima na županijskim natjecanjima iz informatike. 2017. godine, na tadašnjem CUC-u u Dubrovniku, održala je interaktivno izlaganje o svojim projektima, a 2021. u Šibeniku o Novim načinima rada s učenicima za vrijeme lockdown-a. Održala je predavanje na ŽSV-u informatike i logopeda o radu na projektima. 2021. i 2022. godine bila je jedna od organizatorica i voditeljica Globalnog šahovskog festivala kojeg je podržala i AZOO. 2022. godine potpisuje ugovor za suradnju s Institutom za razvoj obrazovanja. O svom radu pisala je u brojnim objavljenim člancima.

Siniša Režek
Osnovna škola Žitnjak
Croatia

Siniša Režek, profesor savjetnik, mag. edu. mat. i fiz., pred., hrvatski je osnovnoškolski i srednjoškolski profesor, predavač na Sveučilištu, te međunarodni šahovski sudac. Predaje matematiku i fiziku u osnovnim školama u Zagrebu od 2003. Intenzivno se bavi edukacijskom znanošću još od ranih studentskih dana. Državni stručni ispit za profesora matematike i fizike polaže 2005. u Zagrebu. Od 2011. promoviran je više puta u zvanje profesor mentor, a od 2021. je profesor savjetnik. Od 2008. izabran je više puta u nastavno zvanje predavač za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje matematika (Metodika matematike), Sveučilište u Zagrebu, te postaje stalni vanjski suradnik Učiteljskog fakulteta. Predaje kolegije Metodika početne nastave matematike I, II i III i IV, te Šah u osnovnoj školi I i II. Aktivno piše za brojna strukovna glasila, te sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama. Sa predavanjima i metodičkim radionicama sudjelovao je na 127 stručnih skupova. Autor je 5 knjiga, 1 DVDa, 62 stručnih radova s temama iz matematike, fizike i šaha, te recenzent sveučilišnog udžbenika. Održao je 36 predavanja s temama iz matematike, fizike i šaha u cijeloj obrazovnoj vertikali. 2021. i 2022. godine bio je jedan od organizatora i voditelja Globalnog šahovskog festivala kojeg je podržala i AZOO.

Potrebno predznanje: Znanje matematičkih operacija: zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje, kvadriranje i korjenovanje.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC