Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
34.6MB

Glide - od tablice do mobilne web aplikacije

Glide je program za izradu aplikacija bez koda. Poznat je po svojoj jednostavnosti, izvrsnom dizajnu i lakoći korištenja, a može se koristiti za izradu i vrlo složenih, progresivnih web aplikacija.

Pretvara podatke iz proračunskih tablica u funkcionalne, responzivne mobilne aplikacije, odnedavno, u moćne web aplikacije i web stranice. Također, sinkronizira, organizira i automatizira podatke te je zbog toga posebno prikladan za izgradnju baza podataka.

Grafičko sučelje platforme Glide je pregledno i jednostavno se koristi metodom povuci-ispusti. Ne zahtijeva znanje vještine kodiranja. Moguće je brzo naučiti razviti Glide aplikaciju korištenjem besplatnih resursa te podrške zajednice Glide korisnika.

U postavkama Glide platforme moguće je Glide aplikaciju objaviti na mreži, privatno ili javno, uz prilagodbu prikaza informacija koje zadovoljavaju uvjete različitih korisničkih profila. Kreirane Glide aplikacije mogu poslužiti za učenje, posao ili jednostavno zabavu, bilo kroz besplatne ili komercijalne odabire.

Na radionici će se istaknuti prednost korištenja Glide za rad i projekte u nastavi.

Kreativan učitelj s Glide-om može stvoriti interaktivne aplikacije s digitalnim obrazovnim sadržajima za bilo koji nastavni predmet, prilagođen afinitetima i potrebama učenika i/ili projektnim aktivnostima u koje su uključeni. Takve aplikacije na dinamičan i zanimljiv način motiviraju učenike za rad.

Radionica je zamišljena u dva dijela. Prvi dio (45minuta) obuhvatit će demonstraciju Glide platforme, a drugi (45minuta) aktivno korištenje platforme svih sudionika radionice.

U prvom dijelu polaznici će upoznati aplikaciju Glide i njeno korisničko sučelje - GlideAppEditor i GlideDateEditor. Saznat će gdje mogu potražiti resurse za samostalno učenje te podršku zajednice. Vidjet će nekoliko predložaka gdje će biti istaknuta razlika u korištenju GlidePages i GlideApps. Također će polaznicima biti prikazani kreirani i u nastavi korišteni autoričini radovi.

U drugom dijelu radionice polaznici će individualno, ali uz nadzor i pomoć voditeljica radionice, korak po korak kreirati svoju prvu Glide aplikaciju/stranicu te po želji podijeliti i prikazati svoj rad ostalim polaznicima.

Vjera Barbir Alavanja
Osnovna škola Ivana Gundulića, Zagreb
Croatia

Vjera Barbir Alavanja, diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu nastavnički smjer matematike i informatike. Nakon osamnaest godina radnog iskustva na poslovima učitelja i matematike i informatike, odlučila je promijeniti školu kako bi predavala samo informatiku. To je omogućilo da se intenzivnije usavršava u području informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) i obrazovne tehnologije (edTech).

U školi je imenovani stručnjak za tehničku podršku, e-škole koordinator, administrator sustava i administrator školskih tableta iz projekta Škola za život.

Uz nastavu, održava radionice koje razvijaju digitalne kompetencije kod djece i odraslih. Redovito se stručno usavršava u području obrazovanja, prati i sudjeluje na brojnim edukacijama i događajima organiziranih od strane Carneta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te pohađa certificirane tečajeve za osobni i profesionalni razvoj u organizaciji Microsoft, Adobe, Google, Udemy..

Surađuje sa zajednicom certificiranih edukatora na mreži za profesionalno učenje kako bi učila od drugih i dijelila svoje primjere prakse. Imenovana je za Microsoft Innovative Education Expert i Master Trainer te je ambasador brojnih platformi koje aktivno koristi. Dobitnica je nagrada iz područja obrazovanja.

Strastveni je korisnik mobilnih i web aplikacija. Detaljno ih istražuje prateći tutorijale i savjete iskusnijih korisnika. Odnedavno razvija svoje mobilne web aplikacije upotrebom platforme Glide. Znanje i iskustvo stječe pohađanjem vođenim putem učenja u sklopu Učilišta Glide. Aktivan je član Glide zajednice od koje dobiva podršku, pomoć i inspiraciju.

Od šk. god. 2022./2023. kroz izbornu nastavu Informatike i izvannastavnu aktivnost Razvoj mobilnih aplikacija educira učenike kako da uz pomoć Glide platforme razviju mobilnu web aplikaciju.

Mirela Puškarić
Osnovna škola Zapruđe, Zagreb
Croatia

Mirela Puškarić diplomirala je na Odjelu za matematiku, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu gdje stječe zvanje profesorice matematike i informatike. Od 2000. godine zaposlena u Osnovnoj školi Zapruđe u Zagrebu gdje radi kao učiteljica matematike i informatike, trenutno u zvanju učitelja mentora. U proteklim godinama bila je pokretač i koordinator nekoliko uspješnih, višegodišnjih Erasmus projekata te je aktivno uključena u različite internacionalne, nacionalne te školske projekte i manifestacije. Preuzima ulogu stručnjaka za tehničku podršku, održava školsku web stranicu, administrator je resursa i eDnevnika te se bavi mentoriranjem rada pripravnika. Redovito se stručno usavršava koristeći se različitim platformama te zajednicama za usavršavanje učitelja, surađuje s kolegama iz zemlje i inozemstva kako kroz projekte tako i putem jobshadowing modela stručnog usavršavanja učitelja. Članica je MIE Expert zajednice te obnaša dužnost voditeljice školskog Tima za kvalitetu. Područje njezinog posebnog interesa je profesionalno informiranje i usmjeravanje učenika, obuka učenika za svrsishodno korištenje tehnologije, a posljednje vrijeme aktivno se obučava u području stručnjaka za web dizajn. Interes za primjenu Glide alata pronalazi u kako u nastavi Informatike tako i šire, u svim područjima profesionalnog djelovanja. Korištenje Glide sučelja u nastavi osim što predstavlja svojevrsno obogaćivanje samih nastavnih sadržaja, ima svakako pozitivan učinak na efikasnost nastavnog procesa te učeničku produktivnost u cjelini. Svijest učenika kako aplikacije predstavljaju važan dio današnjeg svijeta u kojem živimo, vođenog tehnologijom te način kako upravo one mogu poboljšati nečiji život, užitak i produktivnost, predstavlja značajan motiv da i sami postanu njihovi kreatori.

Potrebno predznanje: Za aktivno sudjelovanje na radionici potrebno je osnovno poznanavanje rada na računalu i mobitelu, korištenja Internet preglednika (Google Chrome) i aktivna Gmail adresa. Obzirom da će se koristiti proračunske tablice, poželjno je, ali nije obavezno, osnovno poznavanje rada s proračunskim tablicama. Isto tako, smisao za dizajn korisničkog sučelja je dobrodošao!

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC