Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
27.8MB

Matematika u proširenoj stvarnosti

Možemo li novim pristupima poučavanja razbiti uobičajene predrasude u našem društvu da je matematika učenicima teška i da su nezainteresirani za nju? Učitelji matematike stalno pokušavaju razbiti te stereotipe o matematici različitim novim pristupima poučavanja nastave matematike i njezinom popularizacijom. Jedan od načina je uvođenje učenika u svijet proširene stvarnosti.

Proširena stvarnost može napraviti iskorak u tradicionalnom poučavanju transformirajući cjelokupno iskustvo učenja. Unošenjem računalno generiranih interaktivnih elemenata u stvarno okruženje, aktivnosti su poticajnije i učenik postaje aktivni sudionik nastavnog procesa. Također, pomaže učenicima u razumijevanju koncepata u virtualnom okruženju, što će olakšati učenje.

Našim izlaganjem želimo prikazati primjenu digitalnog alata za proširenu stvarnost EyeJack.

EyeJack je alat za proširenu stvarnost i koristi se na svim razinama obrazovanja i u različitim područjima. U izlaganju ćemo prikazati funkcionalnosti digitalnog alata tj. njegovu jednostavnost u upotrebi kako za učitelje tako i za učenike.

Skeniranjem QR koda učenici oživljavaju sliku u koju možemo ugraditi video, zvuk, GIF, tekst. Možemo stvoriti i interaktivni panel koji sadrži više elemenata i pruža više informacija.

Prikazat ćemo primjere naših aktivnosti. Učenicima smo potencije približili proučavanjem Svemira i odlaskom u prošlost, u vrijeme dinosaura. Proučavali smo geometrijska tijela i likove, učili mjerne jedinice, pobliže upoznali euro. Umjetničke slike smo povezali s matematičkim konceptima.

Prikazat ćemo i kako učenici koriste taj alat za izradu zadaća ili u prezentaciji svojih radova.

Polaznicima interaktivnog izlaganja omogućit ćemo da i sami iskuse ovaj oblik aktivnosti i urone u proširenu stvarnost.

Prednost ovog alata je jednostavnost upotrebe. Osnovni paket je besplatan i možemo ga koristiti kroz različite aktivnosti uz kombinaciju s drugim alatima, listićima, prezentacijama i sl. Aktivnosti možemo koristiti u svim etapama nastave, za učenje novih sadržaja, ponavljanje, u različitim aktivnostima i projektima.

Ovim izlaganjem želimo potaknuti učitelje da integriraju svijet proširene stvarnosti u svoj razred na zabavan i jednostavan način.

Antonela Matajić
Osnovna škola Rajić
Croatia

Antonela Matajić, učiteljica razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnog predmeta Matematika radi kao učiteljica matematike u Osnovnoj školi Rajić. Promovirana je u zvanje učitelj mentor. Redovito se usavršava na nacionalnim i međunarodnim seminarima, tečajevima i platformama. Održava predavanja, radionice i webinare na školskoj, županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini. Sudjeluje u eTwinning projektima za koje je dobila nacionalne i europske oznake kvalitete. U svrhu popularizacije matematike i matematičkog načina razmišljanja organizator je matematičkih natjecanja i događanja na razini škole. Dugogodišnji je član i predsjednica Društva naša djeca „Osmijeh“ Rajić gdje je organizirala robotičke radionice, čitaonice, informatičke radionice, kvizove znanja i druga događanja za djecu. Sudjelovala je u IRIM-ovim projektima. Bookwidgets ambasadorica, MIE expert, članica radne skupine za izradu videolekcija iz Matematike za osnovnu školu u sklopu projekta i-nastava.

Dražena Potočki
Osnovna škola Novska
Croatia

Profesorica matematike i fizike Dražena Potočki radi kao učiteljica matematike u Osnovnoj školi Novska u Novskoj. Promovirana je u zvanje savjetnice, i voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za matematiku Sisačko-moslavačke županije. Aktivna je sudionica u eTwinning projektima, kao i u nizu školskih projekata. Područje profesionalnog razvoja se bazira na upotrebi digitalne tehnologije u nastavi i na promicanju njenih pozitivnih utjecaja. U svrhu popularizacije matematike i matematičkog načina razmišljanja organizator je matematičkih natjecanja i događanja na razini škole. Dio je tima Webučionice, Genially i BookWidgets ambasadorica, te MIE expert. Svoje znanje i iskustvo rado dijeli s kolegicama i kolegama u zbornici te na različitim stručnim usavršavanjima.

Potrebno predznanje: Sudionici trebaju biti motivirani i otvoreni prema drugačijem pristupu poučavanju. Polaznici ne trebaju imati posebna predznanja.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC