Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
9.8MB

DiZel (digitalne i zelene vještine)

Projekt I. gimnazije DiZel usmjerava učenike i djelatnike škole na razvoj digitalnih i zelenih vještina. Obje vrste vještina aktualnije su i potrebnije nego ikad ranije. Pandemija je istaknula potrebu da se digitalne vještine uče već od najranije dobi (online nastava), a na tržištu rada sve su prisutnija „zelena“ zanimanja. Projekt je proizašao iz procjene da su i jedne i druge vještine nedovoljno razvijene u našem društvu i da se nedovoljno razvijaju u gimnazijskim kurikulumima. Aktivnosti koje spajaju digitalno i zeleno: 1) Digitalna istraživanja o ekološkoj prihvatljivosti mode i korištenju 3D pisača 2) Digitalna prezentacija rezultata istraživanja (infografike, plakati, prezentacije, multimedijalni digitalni sadržaji) 3) Radionice o stvaranju ekološki prihvatljivih proizvoda: a. Projektiranje i ispis na 3D pisaču b. Modni predmeti nastali ponovnom upotrebom postojećih 4) Digitalna prezentacija cjelokupnog projekta – školske mrežne stranice, eTwinning platforma Osnovno pitanje na koje projekt odgovara je: Kako suvremene tehnologije mogu povećati stupanj brige o okolišu? U procesu razvoja ekološke osviještenosti i usavršavanja IKT vještina projekt DiZel stavlja naglasak na kreativnost: - Projektiranje na 3D pisaču – naglasak je na kreativnom pronalasku novih rješenja, a ne preuzimanju gotovih projekata za ispis - Stvaranje predmeta održive mode – kreativnost pri korištenju već postojećih proizvoda (modnih i nemodnih) u stvaranju novih odjevnih predmeta, modnih dodataka i sl. Sudionici projekta povećat će svoje znanje o projektnoj temi, npr. o tvrtkama i pojedincima koji se bave 3D ispisom, utjecaj brze mode na okoliš (pustinja Atakama u Čileu, rijeke u Aziji, lokalna područja), ali je naglasak na razvoju vještina koje bi učenicima trebale koristiti i u privatnom i u profesionalnom životu. Osim već navedenih ishoda i očekivanja projekt DiZel razvija medijsku pismenost i korištenje RRR metode (Reduce reuse recycle – smanjenje, ponovna upotreba, recikliranje). Projekt DiZel sufinanciran je od strane MZO-a kao projekt koji se provodi u sklopu izvannastavnih aktivnosti.

Gordana Sekulić-Štivčević
I. gimnazija Zagreb
Croatia

Gordana Sekulić-Štivčević profesorica je informatike u I. gimnaziji u Zagrebu. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Koautorica je nekoliko udžbenika iz informatike za gimnazije i strukovne škole. Autorica je metodičkih preporuka i videolekcija i-nastave za informatiku. Autorica je nekoliko eTwinning projekata od kojih su projekti Digitalni tragovi i Tehnologija u službi čovjeka dobili nacionalnu oznaku kvalitete. Četiri puta je dobila nagradu za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika. Napredovala je u zvanje izvrsna savjetnica.

Dunja Marušić-Brezetić
I. gimnazija Zagreb
Croatia

Dunja Marušić Brezetić je ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu. Dipomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Promovirana je u zvanje ravnatelja mentora. Autorica je priručnika iz filozofije i politike i gospodarstva te koautorica udžbenika iz etike. Sudjeluje u stvaranju digitalnih obrazovnih sadržaja iz filozofije.

Potrebno predznanje: osnovna znanja korištenja računalom i internetom

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC