Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
44.2MB

mTiny- programiramo bez računala

U svom interaktivnom izlaganju predstavit ćemo mTiny. MTiny je edukacijski robot namijenjen djeci i učenicima nižeg uzrasta, od 4+ do 7 godina, iako kroz svoje primjere pokazat ćemo da su na njega pozitivno reagirali i naši stariji učenici. U kompletu dolazi jedan edukacijski robot, olovka za kretanje, 36 kartica/blokova za kodiranje, 24 kartice za slaganje staze, knjiga priča, 4 kartice za priče i igre, 3 maske za robota, držač zastavica i zastavice, punjač. Pokazat ćemo kako kod djece potičemo ljubav prema programiranju, ali programiranu bez računala. Kroz niz radionica koje smo provele u vrtiću, u razrednoj nastavi te u raznim radionicama u Udruzi pokazat ćemo neke od ideja koje smo radile s učenicima i tako kodirale bez računala. mTiny nudi zabavne interaktivne igre za poticanje njihovog logičkog razmišljanja i vještina rješavanja problema. Njegova „Tap Pen“ olovka je alat za kodiranje koji vježba dječje logičko razmišljanje i sposobnosti rješavanja problema i njihove ideje odmah pokazuje u stavrnosti. Na taj način odmah mogu uvidjeti što su dobro isprogramirali a što trebaju popraviti. Potiče dječji interes za učenje informatike, programiranja, hrvatskog jezika, logičkog zaključivanja, matematike, glazbe i drugih predmeta te ih drži inspiriranima. Slažući mape i kodirajući robota djeca mogu smišljati razne priče i ući u čarobni svijet mašte, mogu se zajedno družiti i postavljati izazove prijateljima i zajedno ih rješavati. Prikazat ćemo kako smo s učenici svirali robotom jednostavne glazbene melodije poznatih pjesmi iz vrtića i razredne nastave. mTiny dovodi računalno programiranje u stvarni život djece, koristeći kartice za kodiranje i različite tematske blokove (puzzle) koji vode dijete u istraživanje, opažanje i stvaranje kroz interaktivne, stimulativne i zabavne igre.

Katarina Butković
Osnovna škola "Plaški"; Osnovna škola "Josipdol"
Croatia

Katarina Butković rođena je 9.10.1987.u Ogulinu. Diplomirala je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja s modulom Informatika. Radi kao učiteljica Informatike u dvije škole, OŠ „Plaški“ i OŠ „Josipdol. Član je Udruge učitelja tehničke kulture u Ogulinu, gdje aktivno sudjeluje i vodi edukacije za nadarene učenike u projektu Akademija robotike, te je posljednje dvije godine mentor na EU projektu STEM Bajka, na modulu Informatika. Aktivno se usavršava i sudjeluje u svim relevantnim projektima vezanima uz rad u školi iz područja informatike, unutar Hrvatske ali i van nje (Dabar, Budi Internet genijalac, DSI, Code Week, Hour of Code…)

Anita Poljak
Osnovna škola "Josipdol"
Croatia

Anita Poljak, rođena 8. studenog 1982. g. u Ogulinu. Diplomirala je 2007. godine na Učiteljskom fakultetu u Zgrebu i stekla zvanje diplomirani učitelj s pojačanim programom iz nastavnog predmeta informatika. Radi kao učiteljica Informatike u Osnovnoj školi „Josipdol“. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu. U kolovozu 2022. postala je dio velike zajednice inovativnih nastavnika MIE stručnjaka za generaciju 2022./2023. Autorica zadataka za međunarodno natjecanje Dabar.

Potrebno predznanje: Predznanje nije potrebno.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC