Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »

Dobrodošli u RobotTheater!

Svi, uglavnom, znamo za R.U.R., znanstveno-fantastičnu dramu Karela Čapeka koja je kao kazališna predstava premijerno izvedena davne 1921. godine u Češkoj, kao i za pojavu pojma „robot“ koji već više od stotinu godina predstavlja stroj koji obavlja radnje u kojima zamjenjuje ljude. I dok postoje razne vrste robota koji pomažu ljudima u industriji, u kućanstvu ili služe za davanje uputa, odnosno edukaciju, malobrojni su primjeri iz cijelog svijeta u kojima roboti staju na – kazališne daske, a još je manje onih u kojima to čine u školama. Upravo robotima u kazalištu bavi se eTwinning projekt „Welcome to RobotTheater!“, koji je u školama diljem Europe različite edukacijske robote uposlio u pomalo neobičnoj, ali kreativnoj i nadasve vrlo zanimljivoj ulozi – kao kazališne glumce, statiste ili dio kazališne kulise. Ovaj projekt, kojeg ćemo kroz primjere dobre prakse predstaviti na ovogodišnjoj konferenciji, proizišao je iz Erasmus+ KA2 projekta naziva „RobotTheater: how can robots become an integral part of theater plays“, a koji se u suradnji Hrvatskog robotičkog saveza, HROBOS (Hrvatska) i Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje (Slovenija) provodi od svibnja 2022. do svibnja 2024. godine. Cilj ovog eTwinning projekta je povezati robotiku s područjem umjetnosti, književnosti, scenskim i likovnim izrazom, a koji u školama interesiraju mnoštvo učenika i učenica, no vrlo često nemaju uopće dodirnih točaka sa STEM područjem, kao što je to robotika. Stoga je ideja za uvođenje ovog projekta u škole bazirana upravo na činjenici da će robotiku učiniti zanimljivom, privlačnom i pristupačnijom velikom djelu osnovnoškolske djece u dobi od 7 do 15 godina, smanjiti rodni jaz budući da se robotika obično povezuje s muškom dominacijom, dok se humanističke znanosti i drama doživljavaju kao žensko stručno područje, a sve kako bi, jednog dana učenici postali kreativni tvorci i/ili programeri novih vrsta robota koji će, zajedno s ljudima, stvarati bolje sutra.

Dalia Kager
Osnovna škola Eugena Kvaternika
Croatia

Učiteljica je Informatike, od 2021. godine u zvanju mentora. Stalno zaposlena u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Micro:bit je i Scientix ambasadorica, autorica udžbenika iz Informatike (5.-8. razred OŠ te 1.-3. razred GIM), autorica tech kolumne časopisa Modra lasta, edukatorica i autorica brojnih webinara, radionica i predavanja na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, autorica programa Algebrine Digitalne Akademije Junior, voditeljica i autorica brojnih međunarodnih eTwinning projekata koji nose nacionalne i europske oznake kvalitete. U školi vodi nekoliko izvannastavnih aktivnosti i s učenicima redovito sudjeluje na natjecanjima, natječajima i smotrama (fotografija, robotika, informatika). Dobitnica godišnje nagrade za najbolje odgojno-obrazovne djelatnike MZO-a za 2019., 2020., 2021. i 2022. godinu. Izradila i objavila brojne digitalne obrazovne sadržaje u RH, te na brojnim europskim obrazovnim portalima (Novigado, Teach with Europeana blog, Future Classroom Lab, School Education Gateway). Nepopravljivi je entuzijast i istraživač kad je u pitanju bolje obrazovanje i najugodnije se osjeća izvan zone komfora.

Jasminka Belščak, mag. inf.
Osnovna škola Petrijanec
Croatia

Jasminka Belščak, mag.inf. rođena je 16.6.1973. Živi u Petrijancu. Zaposlena je u OŠ Petrijanec, učitelj informatike, 23 godine radnog staža. Redovito se usavršava, predavač je u ETSN-ETC-CII Varaždinske županije od 2008.g., ŽSV, seminarima i savjetovanjima državne i međunarodne razine. ECDL predavač i ispitivač za osnovni i napredni tečaj je od 2006.g., voditelj Škole informatike za mještane Općine Petrijanec od 2008. godine. Sudjeluje na školskim, županijskim i državnim natjecanjima iz informatike, član je Županijskog povjerenstva informatičkog natjecanja, održava školski web, administrator je resursa i e-Dnevnika. Školovala se u sljedećim institucijama: OŠ Sračinec 1980.- 1988.; SŠ „XXXII divizija“ Varaždin, smjer trgovački, IV stupanj, 1988.-1992.; Fakultet organizacije i informatike Varaždin, smjer obrada podataka, zvanje Informatičar, VI stupanj, 1992.-18.rujna 1995.; Fakultet organizacije i informatike Varaždin, smjer informacijski sustavi, zvanje diplomirani informatičar, VII/1 stupanj, 1995.-15.listopada 1998.(7.5.2009. potvrda o stečenom akademskom nazivu: magistra informatike); dopunska pedagoško-psihološka naobrazba, Visoka učiteljska škola u Čakovcu, 21.lipnja 2001.; stručni ispit 4.lipnja 2003. Služi se engleskim i njemačkim jezikom. Aktivno koristi sve alate iz MS Office/Windows, sve računalne aplikacija u školi te opensource i WEB alate. Pokretač je i koordinator nekoliko Erasmus projekata te svjetskog PBL projekta „My magical dust“. Udana je i majka je dvoje djece. 7.12.2012. napredovala je u zvanje mentora, 8.12.2017. u zvanje savjetnika. 16.4.2021. Završila je poslijediplomski znanstveni program iz područja edukacije darovitih RITHA (Radboud International Training on High Ability) Practitioner na Centru za društvene znanosti Sveučilišta Radboud, Nijmegen, Nizozemska te je nastavila studij za stjecanje kompetencija RITHA Specialist. Krajem 2022. je napredovala u zvanje izvrsnog savjetnika.

Ana Sović Kržić
Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić docent je na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Sudjelovala je na više od 15 domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Voditeljica je projekta „Transformacija robota u edukacijsko sredstvo“ (Hrvatska zaklada za znanost), Erasmus+ projekata „RoboGirls“ i “RobotTheater” te partner na Erasmus+ projektu „STEM in action“. Objavila je više od 25 članaka u časopisima i zbornicima s međunarodnih konferencija u području znanosti o podacima, e-učenja i edukacijske robotike. Suvoditelj je programa popularizacije znanosti FER-a „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“. Organizator je i voditelj Ljetnog robotičkog kampa „Petica“ Ivanić-Grad za učenike osnovnih i srednjih škola. Mentor je srednjoškolskim ekipama na međunarodnim i svjetskim robotičkim natjecanjima, između ostalog: FIRST GLOBAL Challenge (u četvrtfinalu između 155 država svijeta, Mexico City 2018.) i World Robot Olympiad (Gyor, 2019). Predsjednica je Hrvatskog robotičkog saveza. Nagrađena je Državnom nagradom za tehničku kulturu Faust Vrančić 2013. godine, nagradom FER-a „Roberto Giannini“ za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima 2018. godine, te Državnom nagradom za znanost 2019. godine.

Potrebno predznanje: osnovna razina digitalnih kompetencija

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC