Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
1.8MB

EU Code Week – programiranje bez granica

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Ideja je učiniti programiranje vidljivijim, pokazati mladima, odraslima i starijima kako programiranjem realizirati ideje, demistificirati te vještine i okupiti motivirane osobe kako bi učile. Godine 2021. Europski tjedan programiranja okupio je 4 milijuna ljudi u više od 80 zemalja diljem svijeta. Prosječni sudionik imao je 11 godina, a 49 % sudionika u 2021. bile su žene ili djevojke. Čak 88 % događaja tijekom Europskog tjedna programiranja odvijalo se u školama čime se ukazuje da su nastojanja koja su tijekom kampanje u 2021. uložena u osnaživanje nastavnika bila uspješna. Ideja je učiniti programiranje vidljivijim, pokazati mladima, odraslima i starijima kako programiranjem realizirati ideje, demistificirati te vještine i okupiti motivirane osobe kako bi učile. Okosnicu Europskog tjedna programiranja čine ambasadori, učitelji voditelji i predstavnici ministarstava obrazovanja u Uniji i zemljama zapadnog Balkana koje nazivamo „obrazovnim koordinatorima”. Ambasadori Europskog tjedna programiranja glavne su kontaktne točke za Tjedan programiranja u svakoj zemlji i pomažu širiti viziju Tjedna programiranja u svojoj lokalnoj zajednici. Oni povezuju ljude, poduzeća i zajednice koje žele poduprijeti Europski tjedan programiranja. Potiču organizatore da unesu aktivnosti programiranja na kartu Tjedna programiranja i promiču opće sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja. Ambasadori ujedno procjenjuju i odobravaju aktivnosti u svojoj zemlji. Usto surađuju sa svojim kolegama u drugim zemljama i redovito se sastaju s njima kako bi raspravljali o daljnjem razvoju ove inicijative. Voditelji diskusije će upravio i biti Ambasadori za Hrvatsku Ivana Ružić i Janko Radigović.

Janko Radigović
Hrvatski robotički savez
Croatia

Janko Radigović, zaposlen na mjestu stručnog suradnika u Hrvatskom robotičkom savezu (HROBOS), završio je preddiplomski studij informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i stekao zvanje inženjera informatike. Od dodatnih kvalifikacija završio je pedagoško-psihološko-didaktičku metodičku izobrazbu strukovno-teorijske nastave u tehničkom području na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Njegovo djelovanje u tehničkoj kulturi počelo je 2001. godine u Samoboru, kada je otvorivši informatičku tvrtku Olymp davao edukacije odraslim osobama za osnovna i napredna korištenja računalom. Ljubav prema edukaciji i prenošenju stečenih znanja nastavlja se 2011. godine kada počinje raditi u osnovnim i srednjim školama kao učitelj informatike i nastavnik računalstva. U „Školskoj knjizi“ zapošljava se 2014. godine na mjestu urednika informatike i tehničke kulture. Kao urednik uređuje brojna stručna izdanja s područja informatike i tehničke kulture, kao i velik broj udžbenika i priručnika za osnovne i srednje škole iz informatike i tehničke kulture. Ssudjelovao je u provedbi projekta „Izrada otvorenih digitalnih obrazovnih sadržaja“ u sklopu nacionalnog programa „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Uz druge stručnjake, radio je na izradi digitalnog obrazovnog sadržaja za Tehničku kulturu 5 kao dio Algebrinog autorskog tima. Od 2018. imenovan je od vijeća Europe ambasadorom za Hrvatsku za europski tjedan programiranja (#CodeWeek), a od 2019. godine proglašen i nacionalnim koordinatorom Europskog tjedna robotike (The European Robotics Week, ERW). Od 2017. godine postaje predsjednik udruge SMBWireless. Janko Radigović je u 2020. godini dobio i povelju o godišnjoj nagradi zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije „Rudolf Perešin“ i 2022. godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Ivana Ružić
I. osnovna škola Čakovec
Croatia

Ivana Ružić učiteljica je informatike u I. osnovnoj školi Čakovec, napredovala u zvanje savjetnice. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća učitelja informatike u Međimurskoj županiji. Mentorica je učenicima na državnim natjecanjima iz informatike i građanskog odgoja u organizaciji AZOO, te na državnim i međunarodnim natjecanjima World Robot Olympiad i First Lego League. Redovito se stručno usavršava i aktivno sudjeluje na stručnim skupovima i konferencijama državne i međunarodne razine na kojima je održala niz radionica i predstavila niz stručnih radova. U lipnju 2012. godine na međunarodnoj konferenciji Safety and mobility for all u Parizu, osvojila je drugo mjesto na globalnom natjecanju u primjeni IKT- a u obrazovanju. U svibnju 2013. godine nagrađena je priznanjem za najbolji stručni rad na međunarodnoj konferenciji Mipro, Računala u obrazovanju u Opatiji. Aktivno sudjeluje u međunarodnoj inicijativi za promicanje programiranja EU Code Week. Voditeljica je mnogih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata, među kojima je 14 međunarodnih projekata za razvoj međunarodne suradnje, inovacija i razmjenu isustava financiranih iz programa Europske komisije Erasmus+ KA2.

Potrebno predznanje: Nisu potrebna predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC