Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
971KB

Potraga na Potravniku

POTRAGA NA POTRAVNIKU Kroz igru escape rooms u stvarnom svijetu, a uz pomoć digitalnih alata, naši učenici krenuli su u pustolovinu potrage na Potravniku, srednjovjekovnoj utvrdi po kojoj je njihovo mjesto dobilo ime. Put započinje u podnožju utvrde s prvim zadatkom, a završava u samoj utvrdi sa šestim zadatkom. Prateći planinarske oznake i rješavanjem zadataka učenici su ostvarili ishode za sve nastavne predmete, bili visoko motivirani za rad, međusobno surađivali, istraživali, natjecali se, primjenjivali razna znanja i vještine, provodili vrijeme u prirodi, aktivno sudjelovali u nastavnom procesu, iskustveno učili te se dobro zabavili. Za rad su koristili aplikacije/alate koje su im dostupne na mobitelima : altimetar, kompas, Google objektiv, PlantNet, kameru, qr code čitač, sat, Google Maps. Naš cilj je bio na zanimljiv način i kroz igru oživjeti svijet koji nas okružuje, upoznati svoje mjesto i pokazati kako digitalnu tehnologiju najbolje iskoristiti za učenje. Vještine i znanja koja učenici stječu nakon provedene igre escape rooms "Potraga na Potravniku" su: prepoznaju i prate planinarske markacijske oznake od podnožja do utvrde Potravnik, uz pomoć alata Google objektiv ili PlantNet samostalno pronalaze i prepoznaju samoniklo ljekovito bilje – stolisnik, majčinu dušicu, vrijesak i divlju ružu, orijentiraju se u prostoru uz pomoć digitalnog kompasa, mahovine i sunca, određuju nadmorsku visinu pomoću digitalnog altimetra u podnožju i na vrhu, određuju oblik i geografski smještaj utvrde koristeći Google Maps, navode osnovne povijesne podatke o utvrdi, njezinom smještaju i načinima komunikacije u srednjem vijeku, fotografiraju zadane lokacije, pridonose Google kartama i na taj način promoviraju lokalnu baštinu. Na posljetku učenici mogu steći certifikat za malog vodiča utvrde Potravnik koji će im omogućiti prenošenje znanja budućim generacijama tako da će učenici voditi učenike kroz igru escape rooms “ Potraga na Potravniku”

Mirena Buljan Bašić
Osnovna škola Dinka Šimunovića Hrvace
Croatia

Mirena Buljan Bašić, profesor povijesti, diplomirani povjesničar i arhivist. Zaposlena u OŠ Dinka Šimunovića Hrvace na mjestu učitelja povijesti. Opću gimnaziju završila je u Sinju, a 2008. diplomirala povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2009. radi u OŠ Dinka Šimunovića Hrvace, a 2014.diplomirala je arhivistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2019. je promovirana u zvanje mentora. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za učitelje povijesti. Redovito dijeli primjere iz prakse i sudjeluje na raznim usavršavanjima.

Matija Širić
Osnovna škola Dinka Šimunovića Hrvace
Croatia

Matija Širić, diplomirani učitelj Zaposlena u OŠ Dinka Šimunovića Hrvace - PŠ Potravlje na mjestu učitelja razredne nastave. Od ove školske godine, 2022. /2023. vodi kombinirani razredni odjel 3. i 4. razreda. Opću gimnaziju završila u Sinju, a 2003. stekla zvanje diplomiranog učitelja završivši program studija razredne nastave na Sveučilištu u Zadru. Od 2012. radi u OŠ Dinka Šimunovića Hrvace - PŠ Potravlje . U svom radu često koristi izvanučionički oblik nastave koji povezuje i proširuje primjenom digitalnih alata.

Potrebno predznanje: Od polaznika se ne očekuju posebna predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC