Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »

Speed date s edukacijskim robotima

Živimo u vremenu kada bi edukacijska robotika trebala biti sastavni dio svakodnevnog rada u školama i izaći izvan kabineta tehničkog i informatike. Realnost nam je takva da samo mali broj škola već ima edukacijske robote. Prema našim dosadašnjim iskustvima značajan broj učitelja je zainteresiran za korištenje robota, ali nedostaje im informacija, iskustva i prilike da ih praktično isprobaju. Na ovom BOF-u dvojica entuzijasta s puno utakmica u nogama će donijeti 5-10 različitih edukacijskih robota, predstaviti ih i ukratko pokazati kako se koriste. Roboti će biti primjereni za rad s učenicima uzrasta razredne nastave. U izboru robota će biti onih koji se koriste bez računala/ekrana, koji trebaju računalo/ekran, koji su već sastavljeni i samo se programiraju, koji se grade od dijelova i učenici osmišljavaju njihov izgled i funkcionalnost, koji su namijenjeni početnom korištenju robota i onih s kojima se mogu raditi složeniji projekti. Sudionici će zatim isprobati izložene robote (u grupama 2-3 sudionika, nekoliko minuta po robotu, uz podršku voditelja). Kretat će se u prostoru od jednog do drugog robota, diskutirati međusobno o karakteristikama isprobanih robota. Nakon svakog isprobanog robota će ispuniti kratki online upitnik o tom robotu. U ovom dijelu sudionici će u međusobnim neformalnim razgovorima razmjenjivati svoje dojmove o isprobanim robotima. U sljedećem dijelu BOF-a ćemo predstaviti sažetak odgovora sudionika, prokomentirati njihove dojmove o robotima te napraviti usporedbu isprobanih robota. U završnom dijelu slijedi diskusija o implementaciji edukacijskih robota od prvog razreda osnovne škole, projektnom načinu učenja s robotima, učenju kroz metodu pokušaja i pogreški, interdisciplinarnosti, cjelovitom pristupu učenju (povezivanje tehničkog i humanističkog pristupa tj. suvremeno STEAM obrazovanje). Na ovom speed datingu s edukacijskim robotima sudionici će (bez obzira na svoje dosadašnje predznanje) moći isprobati različite robote namijenjene učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, razmijeniti dojmove i iskustva s ostalim sudionicima, postaviti pitanja, umrežiti se …

Ivan Lipanović
Udruga "Neki novi klinci", Zagreb; OŠ Špansko Oranice
Croatia

Ivan Lipanović, profesor matematike i informatike, u zvanju učitelja mentora Iskustvo rada na svim razinama obrazovnog sustava : u osnovnoj školi, srednjoj školi, fakultetu i državnoj agenciji za odgoj i obrazovanje. Dobitnik nagrade MZO za najuspješnije odgojno obrazovne djelatnike. Radi kao učitelj informatike u OŠ Špansko Oranice, Zagreb. Završio edukaciju za rad s darovitom djecom. Predsjednik udruge „Neki novi klinci“ i programski koordinator. Osmišljava i provodi projekte koji potiču kreativni razvoj, usvajanje komunikacijskih, socijalnih i životnih vještina djece i mladih. Interes mu je neformalno obrazovanje, inovativni oblici učenja, interdisciplinarnost u obrazovnom radu, usvajanje životnih vještina te metode koje razvijaju logičko razmišljanje i zaključivanje kod djece i mladih. Aktivno se bavi popularizacijom programiranja, algoritamskog razmišljanja i kreativnog korištenja tehnologije. Sudjeluje kao predavač na brojnim županijskim i državnim skupovima.

Tomislav Jagušt
Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Tomislav Jagušt diplomirao je i doktorirao računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje je trenutno i zaposlen. Sudjelovao je u izvođenju nastave iz kolegija vezanih uz programiranje i programsko inženjerstvo te baze podataka. Područja znanstvenog rada su mu tehnologijom podržano obrazovanje, uporaba mobilnih tehnologija u obrazovanju te igrifikacija nastave. Bio je voditelj edukacijskih aktivnosti Hrvatske sekcije IEEE, voditelj FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA, suradnik u nizu projekata iz područja računalom podržanog obrazovanja i popularizacije STEM područja te redoviti sudionik raznih popularnoznanstvenih događanja. Dobitnik je državne nagrade za znanost, godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti 2018. godine. Na užas svoje supruge skuplja stara (mehanička i elektronička) računala i igraće konzole.

Potrebno predznanje: Nije potrebno tehničko predznanje.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC