Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
1.5MB

Sustav prepoznavanja lica

U ovom interaktivnom izlaganju pokazat ćemo sudionicima kako smo s učenicima u našoj školi kroz niz aktivnosti izradili sustav za prepoznavanje lica korištenjem kamere, uz ugrađenu funkciju učenja za razlikovanje lica. Kao i druge biološke karakteristike ljudskog tijela (otisak prsta, šarenica itd.), lice je svojstveno, jedinstveno i nije ga lako kopirati. To je prva vrsta slike koja je proučavana, a također i široko korištena u području računalnog vida. Kada sustav prepozna lica koja su već naučena, mehanizam će se okrenuti pod određenim kutom kako bi otvorio vrata te pustiti veselu glazbu. Kada sustav prepozna nepoznato lice, zujalica će dati zvuk upozorenja kako bi „uplašila“ strance. Sustav za prepoznavanje lica je tehnologija biološkog prepoznavanja za određivanje identiteta na temelju informacija o crtama lica. Koristi kameru za prikupljanje slika i videozapisa koji sadrže ljudska lica i automatski otkriva, prati te izvodi niz analitičkih tehnika nad detektiranim licima. Četiri su ključna koraka prilikom prepoznavanja lica: detekcija, poravnavanje, kodiranje i uspoređivanje lica. Problemi na koje se može naići prilikom izrade sustava za prepoznavanje lica jesu sličnost i promjenjivost. Naime, kada govorimo o sličnosti smatramo kako su sva lica, čak i facijalni organi, slične građe i oblika. Takva značajka je korisna za lociranje, ali nepovoljna za razlikovanje pojedinaca. S druge strane izgled lica nije stabilan. Promjenom izraza lica ili promatranjem iz različitih kutova, vizualne slike jako variraju. Osim toga, na njih također utječu svjetlosni uvjeti (kao što su dan i noć, unutarnji i vanjski itd.), pokrivač (kao što su maske, sunčane naočale, kosa, brada itd.), dob itd. U ovom interaktivnom izlaganju osmišljen je pristupni alarmni sustav kombinirajući prepoznavanje lica s glazbom i senzorima. Za daljnji razvoj postavlja se pitanje možemo li ga možda kombinirati s IoT-om?

Ivan Vulić
Technical and industrial secondary school Ruđera Boškovića in Sinj
Croatia

Ivan Vulić rođen je 1982. u Kninu, diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje, u Splitu 2009 te stekao zvanje dipl.ing. elektroenergetike. Od 2010. zaposlen u Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju kao profesor s položenom razlikom pedagoških kolegija. Profesor je elektrotehničke skupine predmeta. Redovito se stručno usavršava na seminarima ASOO-e a mentor je učenicima u nizu projekata kako školske tako i županijske razine.

Marija Gauria
Technical and industrial secondary school Ruđera Boškovića in Sinj
Croatia

Marija Gaurina, profesorica je mentorica fizike i informatike u Tehničkoj i Industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju. Školovanje je nastavila 2020. godine na poslijediplomskom doktorskom studiju Istraživanja u edukaciji prirodnih i Tehničkih znanosti u Splitu na PMF-u, smjer fizika. Pet godina je ambasadorica Scientixa za Republiku Hrvatsku, Microsoftov inovativni edukacijski stručnjak, certificirani National Geographic edukator i član stručne radne skupine za European Schoolnet Academy i Polar Star. Održava razne STEM radionice, seminare i tečajeve na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, uživo i online. Njezin znanstveni interes uključuje analizu elemenata igrifikacije i njihovog utjecaja na edukacijsku fiziku osobito na srednjoškolskoj razini obrazovanja, konceptualne umne karte u prirodoslovnom obrazovanju te višestruke reprezentacije u obrazovanju fizike.

Potrebno predznanje: bez potrebnih predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC