Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »

Talking smartphones

Predrasude kada je riječ o osobama s invaliditetom još uvijek nisu nestale, ali ulažu se napori da se njihov život poboljša. U tom su području zasigurno i slijepe osobe, ali je moderno, tehnološko doba dalo mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u IT blagodatima. Ponajprije kada je riječ o komunikaciji, upotrebi mobilne telefonije jer stvarnost jest da i slijepe osobe više ne koriste mobitele na gumbe, nego pametne telefone kao i svatko drugi. Dobivaju informacije na sebi prilagođene načine.

Čitač zaslona je softver koji radnje korisnika i sadržaj ekrana mobilnog telefona, pretvara u govor.

Ove su asistivne tehnologije imale enorman značaj u pandemijsko doba kada su slijepi učenici i studenti bili osuđeni obavljati svoje akademske dužnosti iz svojih domova. Također, navedene asistivne tehnologije prekinule su jaz u komunikaciji jer korisnicima daju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u komunikaciji na svim društvenim aplikacijamagdje je praksa bila osnivanje grupa što je bilo od ključnog značaja jer su učenici i studenti morali biti na vrijeme obavješteni o svim događajima, rasporedima, izmjenama u izvođenju nastave.

Preduvjet za aktivno sudjelovanje na nastavi je bila uporaba aplikacija na tabletima/telefonima/računalima, a sve su to mogli uz pomoć asistivnih tehnologija.

Cilj je ovog interaktivnog izlaganja približiti sudionicima fnačin na koji funkcionira pametni uređaj s čitačem zaslona te mogućnostima koje pruža slijepim učenicima i studentima. Cilj je također ublažiti ako ne i sasvim osporiti uvriježeno mišljenje okoline pa i nastavnika slijepih učenika integriranih u redovno obrazovanje, kako njihovi sugrađani ili učenici ne mogu koristiti tablete ili telefone osjetljive na dodir.

Preduvjet je naravno, poznavanje tehnike i načina korištenja, ali s adekvatnom izobrazbom i pretpostavkom da su aplikacije urađene po principu univerzalnog dizajna, slijepi učenici kao i njihovi prijatelji i kolege koji nemaju oštećenje vida, imajući pametni telefon u ruci, imaju svijet na dlanu.

Marija Livajušić
Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE
Croatia

Marija Livajušić, dipl.ing. računarstva, rođena 1985.godine. Radila kao profesorica informatike i matematike.

Višegodišnja aktivna volonterka u Centru UP2DATE, voditeljica tehničke podrške za korisnike oštećenog vida.

Područje djelovanja:

• Davanje stručne podrške slijepim i slabovidnim korisnicima u otklanjanju poteškoća u radu s pomoćnim tehnologijama • Održavanje informatičke opreme za slijepe i slabovidne osobe • Osmišljavanje i izrada novih aplikacija za korištenje osobama oštećenog vida • Međunarodna suradnja na pripremi domaćinstva ICC kampa •Suradnja s nakladnikom "Bulaja" kod izrade e-lektira •Suradnja s udrugom „Zamisli“ na projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja u svrhu prilagodbe literature za slijepe i slabovidne učenike i studente • Suradnja s CarNET-om kod izrade digitalnih obrazovnih sadržaja kao pilot projekta •Suradnja s Agencijom za mobilnost i programe europske unije na projektu testiranja pristupačnosti sadržaja mrežnih stranica •Suradnja na projektu „Digitalna pristupačnost“između HAKOM-a i FER-a • Održavanje edukacija web dizajnerima na temu izrade pristupačnih mrežnih stranica • Sudjelovanje na CUC-u, CarNet-ovoj korisničkoj konferenciji; - 2017. Godine kao voditeljica radionice pod nazivom Power off, kyboard on" - 2018. Godine predavač na interaktivnom izlaganju pod nazivom "Asistivne tehnologije u obrazovanju - 2022. Izlagač konferencijskog rada pod nazivom Ne/mogućnostiinkluzivnog obrazovanja osoba oštećenog vida “”

Potrebno predznanje: Nije potrebno nikakvo prethodno znanje polaznika koji će nazočiti ovom izlaganju.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC