Skip to main content
CUC 2023: Era digitalne zrelosti

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
29.5MB

„Pametna škola“

U OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija se u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla provodi projekt pod nazivom „Pametna škola“. Cilj provedbe projekta je razumijevanje svrhe i načina korištenja novih tehnologija poput Internet stvari (IoT) u cilju optimalnijeg korištenja energije. Energetska učinkovitost u zgradama uključuje niz različitih područja mogućnosti uštede toplinske i električne energije, uz racionalnu primjenu fosilnih goriva te primjenu obnovljivih izvora energije. Budući da nam je energija potrebna za sve što radimo, a energetski resursi na Zemlji su ograničeni, energiju je potrebno koristiti racionalno. Postavlja se pitanje svima nama što možemo promijeniti u svojem ponašanju kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš. Jedan od načina povećavanja energetske učinkovitosti je aktivni nadzor i upravljanje energetskim procesima u zgradama. U suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla u školi je postavljen sustav za nadzor i upravljanje pojedinim električnim uređajima u školi. Platforma je nastala u sklopu europskog projekta Maksimiziranje utjecaja inovativnih energetskih pristupa na otocima EU. Više informacija o projektu se mogu pronaći na mrežnim stranicama INSULAE - Pametni otok Unije ( https://insulae.wp.fsb.hr/, insulae-h2020.eu) Priključili smo se na Insuale platformu (https://www.insulae.dynu.net/auth/login). Postavljeni su senzori na pojedine električne uređaje kao što su pisač u informatičkoj učionici, ljuštilici krumpira u kuhinji, utičnicu, vrata i prozore te senzori pokreta i senzori kvalitete zraka u pojedinim učionica. Učenici su na radionici saznali kako se mogu dodavati senzori na platformu, kreirati pravila za automatizaciju, pregledavati podaci na pojedinim senzorima kao što su temperatura zraka u prostoriji, kvaliteta zraka, postoji li preporuka za prozračivanje prostorije i slično. Redovito pregledavamo i preuzimamo analitičke podatke u obliku tablica, radimo grafikone i donosimo zaključke. Trenutno se projekt u školi provodi kao izvannastavna aktivnost s grupom učenika 7. razreda, ali je plan da se s projektom i sa zaključcima do kojih smo došli upoznaju i ostali učenici i njihovi roditelji.

Dragica Rade
OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija
Croatia

Dragica Rade rođena je 20.svibnja 1973. u Rijeci. Završila je Filozofski fakultet i stekla zvanje profesora matematike i informatike. 24 godine radi u nastavi, a od 2005. zaposlena je u OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija. Polaznica je CARNetove E-learning akademije 2008./2019., smjer E-learning Managament. 2011. je promovirana u zvanje učitelja mentora, 2016. u zvanje učitelja savjetnika, a 2021. u zvanje izvrsnog savjetnika. Dobitnica je Županijske nagrade PGŽ povodom Svjetskog dana učitelja te nagrade MZO 2019. i 2021. godine. Redovito drži predavanja i radionice na ŽSV informatike PGŽ. Bila je edukatorica u CARNetovom projektu ICT Edu (2010.-2015.) i voditeljica radionica „Kako uspješno učiti u online okruženju.“ (2018.) Od 2013 do 2017. bila je urednica je i suautorica udžbenika Like IT, 5.-8. razreda u izdanju izdavačke kuće Alfa d.d., a od 2017. nastavlja suradnju kao autorica cjeline Računalno razmišljanje. Također je urednica radionica uživo izrađenih u sklopu projekta e-Škole, digitalnih obrazovnih sadržaja i scenarija poučavanja objavljenih na Edutoriju za predmet Informatika za 5. i 6. razred te digitalnih obrazovnih sadržaja za 7. i 8. razred čija je izrada u tijeku.

Milana Međimorec
OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija
Croatia

Milana Međimorec rođena je 31.srpnja 1966. u Rijeci gdje je 1990. završila Pedagošku fakultet i stekla zvanje profesora hrvatskog ili srpskog jezika i književnosti. 2004. godine završava poslijediplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i istječe akademski stupanj magistre znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanost, polje znanost o književnosti. Na radnom mjestu učitelja hrvatskoga jezika radila je 25 godina, a od 2020. godine zaposlena je na mjestu ravnatelja u OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija. Od 1996. bila je članica mnogih organizacijskih, stručnih i prosudbenih povjerenstava na državnoj i županijskoj razini. Sudjelovala je kao predavač na međunarodnim stručnim i znanstvenim konferencijama (2009. i 2016.), kao i na skupovima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (2006., 2009. i 2018.). Tijekom rada u nastavi objavljivala je scenarije poučavanja na Edutoriju za nastavni predmet Hrvatski jezik i stručne članke u različitim zbornicima (2009., 2016., 2017. i 2019.). Za rad s učenicima dobila je 10 međunarodnih i 22 državne pohvale, zahvalnice i priznanja, a 2019. dobitnica je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za doprinos razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

Potrebno predznanje: Nisu potrebna nikakva prethodno stečena znanja, vještine ili iskustva neophodna/bitna za sudjelovanje.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2022 Zakon Group LLC